fbpx
Science Sunday: it’s all about fibers
Horse hayRS

Een gezond paard, dat willen we allemaal. Hoe wordt en blijft een paard gezond? Dat komt veelal van binnenuit. Eén van de allerbelangrijkste uitgangspunten is een maagdarmkanaal dat optimaal functioneert. Het fungeert niet alleen als verteringstelsel, maar doet ook een belangrijke bijdrage aan het immuunsysteem van een paard. Dat immuunsysteem is verantwoordelijk voor de fysieke gezondheid van een paard. In deze Science Sunday vertellen we je alles over de hoofdrol die vezels innemen in de gezondheid van jouw paard.

Paarden zijn van nature echte kuddedieren die leven in steppeachtige gebieden. Het zijn gewoontedieren die altijd in staat moeten zijn om te vluchten. Bovendien zijn paarden planteneters die veel bewegen. Paarden waren oorspronkelijk bijna dag en nacht bezig met grazen. In totaal waren ze wel 16 uur per dag bezig met het kauwen van voedingsarme grassen en kruiden. Voor een maagdarmkanaal dat goed werkt moet een paard iedere dag vezels eten.

Voedingsvezels

 Als we het hebben over vezels dan bedoelen we voedingsvezels. Deze voedingsvezels zijn koolhydraten die door een bacteriële omzetting gefermenteerd worden. Een paard heeft niet alleen vezels nodig voor de benodigde energie, maar gebruikt vezels vooral voor de stoelgang én het immuunsysteem. Vezels zijn eigenlijk een noodzakelijke ‘multitool’ in het paardenlichaam, door hun functie zorgen ze voor een goedwerkend maagdarmkanaal wat weer zorgt voor een goede opname van voedingstoffen en een goede afweer. Ruwvoer heeft een hoog aandeel vezels die goed verteerbaar zijn voor een paard. De basisbehoefte aan vezels haalt een paard uit het dagelijkse aanbod ruwvoer. Ook in krachtvoer kunnen vezels zitten. Cavalor FiberForce heeft bijvoorbeeld een hoog aandeel vezels.

Verschillende vezels

Er zijn veel verschillende vezels maar over het algemeen komt een vezel uit plantaardig materiaal, zoals gras maar ook luzerne, bietenpulp, tarwe, spelt en je vindt vezels ook (weleens waar in mindere mate) in krachtvoer. Kortweg kun je vezels opdelen in twee soorten: fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Bacteriën breken de fermenteerbare vezels af in de blinde- en dikke darm. Daarna worden ze omgezet in vluchtige vetzuren die energie voor het paardenlichaam opleveren. De niet-fermenteerbare vezels leveren geen energie maar hebben een andere belangrijke functie. Ze zorgen voor darminhoud waardoor de darmwand gestimuleerd wordt tot kneden. Daarbij beïnvloeden ze de passagesnelheid. Die passagesnelheid is ook van belang, met de juiste passage snelheid wordt de inhoud goed gemengd en is er langduriger contact van de voedselbrij met de darmwand, wat de opname van voedingsstoffen bevordert.  

In deze video leer je alles over de spijsvertering van een paard:

Belang van prebiotica

Het darmmicrobioom kom je vaak tegen in relatie tot vezels. In en op het lichaam bevinden zich veel micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gisten. Gezamenlijk worden deze het microbioom genoemd. Door een overwicht van goede micro-organismen heeft het darmmicrobioom een positieve invloed op de gezondheid van het paard. Vezelrijke voeding ondersteunt de ontwikkeling van een stabiel en gezond microbioom. Prebiotica is de voeding voor de goede bacteriën en vezels zijn de meest natuurlijke prebiotica.

Krijgt een paard gemiddeld voldoende vezels binnen?

Paarden halen hun grootste benodigde hoeveelheid vezels uit ruwvoer. Kort door de bocht kun je stellen dat als het paard genoeg ruwvoer krijgt het paard genoeg vezels binnenkrijgt. Een paard kan in principe nooit te veel vezels binnenkrijgen. Toch ligt de vezelopname ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Te veel vezels uit ruwvoer is niet mogelijk, maar ruwvoer bestaat niet alleen uit vezels. Het paard krijgt ook eiwitten en energie binnen. Onbeperkt ruwvoer is dus niet voor ieder paard geschikt omdat het paard dan simpelweg meer energie binnenkrijgt dan hij nodig heeft met alle gevolgen van dien. Pas dus altijd de ruwvoersoort en hoeveelheid die je voert per dag aan volgens de behoeften van je paard.

Geef voldoende droog hooi. Normaal wordt een minimale hoeveelheid van 1,25 % van het lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer aanbevolen. Voor paarden die moeten afvallen is minimaal 1 % aangeraden. Dit kan eventueel aangevuld worden met 1-2 kg stro (vezels en voorkomen van verveling)

Te veel vezels is niet mogelijk, maar te veel energie dus wel. Feitelijk krijgen paarden hun basisbehoefte energie binnen via ruwvoer. Paarden die arbeid verrichten halen niet voldoende energie uit ruwvoer alleen. We schreven al eens een artikel waarin je alles kunt lezen over suiker bij paarden. Lees het hele artikel hier.

Kwaliteit van de vezel

Het is lastig om een 100% betrouwbare inschatting te maken van de hoeveelheid vezels die een paard binnen krijgt. Mestballen kunnen je er wel veel over vertellen. Mooie ronde mestballen die niet waterig, stengelig of juist droog zijn is het uitgangspunt. Als de structuur nog erg grof is dan kan dat wat zeggen over het gebit van het paard maar ook de gezondheid van de darmflora. Een verstoord darmmicrobioom kan vezels niet voldoende verteren, pre- of probiotica kunnen hierbij helpen. Ook koliek en diarreeklachten hebben vaak een relatie met de vezelinname. De oplossing is een rantsoen met voldoende vezels. Je kunt de hoeveelheid vezels niet met het blote oog bepalen, gelukkig biedt een uitgebreide analyse uitkomst. Je kunt daarmee de verteerbaarheid van de ruwe celstof en de kwaliteit van de beschikbare vezels bepalen. Over het algemeen zijn analyses van ruwvoer alleen zinvol als je hooi of voordroog voert uit een grote badge afkomstig van hetzelfde land.

Een analyse geeft inzicht in de kwaliteit van de ruwe celstof

Hoe langer de vezel (>2 centimeter) hoe langer het paard moet kauwen en hoe meer speeksel er geproduceerd wordt. Dat is goed voor het neutraliseren van het maagzuur. Lange vezels stimuleren ook de darm bewegelijkheid wat zorgt voor een goede vertering en minder kans op koliek. Niet alleen speeksel is een voordeel van lang kauwen. Het zorgt ook voor afslijting van de tanden en zorgt ervoor dat het voer langzamer opgenomen wordt.

Eerst en vooral vezels

Een paard is een echte herbivoor. Het verteringsstelsel is daar dan ook van het begin tot het eind op ontworpen. Zet voldoende ruwvoer op het menu. Via het droge stofpercentage kan dan de benodigde hoeveelheid ruwvoer berekend worden. Dit kan zijn onder de vorm van weidegang, hooi, voordroog, bietenpulp, … Hoe vezelrijker het voer, hoe langer het paard moet kauwen, hoe meer speeksel geproduceerd wordt. En dat is gezond. Ook de microorganismen in de darm hebben ruwvoer nodig. Om een gezonde microflora in stand te houden, is voldoende vezel essentieel. Een gezond darmstelsel zorgt voor een gezond immuunsysteem; de basisvoorwaarde voor een paard dat goed in zijn vel zit. 

Tips van de specialist

Vezels zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Uit ruwvoer haalt een paard de meeste vezels, toch kun je met krachtvoer veel aanvullen en dus extra ondersteunen. Vezels via krachtvoer is een ideale aanvulling op het rantsoen.

Dierenarts Erica Reijerkerk weet alles van de interne gezondheid van paarden. Ze heeft een aantal tips:

  • Voer altijd voldoende vezels via ruw- en krachtvoer. Onbeperkt is niet altijd beter. Een paard heeft meer belang bij meerdere porties op een dag afgestemd op zijn energiebehoefte. 
  • Het gebit is de eerste stap in het verteringproces. Jaarlijks laten nakijken is aan te raden!  
  • Beweging heeft een invloed op de spijsvertering. Pas het rantsoen aan op de training van je paard
  • Doe een dagelijkse screening om een goed idee te hebben van de gezondheid van je paard
Vezelrijk voer van Cavalor voor een gezond paard van binnenuit

Cavalor Strucomix Original is een vezelrijk krachtvoer zonder haver. Voor paarden die recreatief gereden worden of zelfs op rust staan, is dit een goede aanvulling op het rantsoen/ruwvoer. De kruiden en probiotica zorgen voor een goede darmwerking en een natuurlijke weerstand. Heel smaakvol en daardoor ideaal voor moeilijke eters.

Cavalor FiberForce bevat veel ruwe celstof die deel uitmaakt van Fiber Plus, afkomstig van hoogwaardige celstofbronnen zoals luzernestengels, spelt en lijnvezels. Deze vezels zijn de motor van de darmen van ieder paard. De vezelrijke mix met lange vezels is laag in suiker (5%) en zetmeel (3%). Hierdoor blijft een laag bloedglucose- en insulinegehalte in stand. Dit maakt Cavalor FiberForce ook goed geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor stofwisselingsziekten.  

Cavalor FiberForce Gastro is een vezelrijke mix voor een gebalanceerde maagfunctie. Bevat een hoog aandeel vezels bestaande uit een mix van luzerne- en teffkorrels, bietenpulp en 8% timotheestengels, ideaal om de speekselproductie te stimuleren en maagzuur te neutraliseren. De kruidenmix beschermt de maagwand tegen irritatie en heeft een bijsturende werking om de pH-waarde in de maag neutraal te houden.

Cavalor Silhouette is een vezel/eiwitrijke mix om gezond in vorm te blijven of af te slanken. Bij het beperken van de energie-inname, is het van cruciaal belang om te voorzien in de behoefte aan andere essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Cavalor Fiber Beet Mash is een vezelrijke mash. Het bevat goed verteerbare vezelbronnen, incl. 30% bietenpulpvlokken, een weldaad voor de darmwerking. De mash is makkelijk te eten en verteren, ook voor oudere paarden of paarden met tandproblemen.

Cavalor OilMega zorgt voor een gezond paard. De omega 3 – 6 – 9 vetzuren samen met het natuurlijk antibioticum zorgen voor een gezonde darmflora en extra ondersteuning van het immuunsysteem. Het zorgt voor een glanzende vacht, gezonde darmflora en verbeterde immuniteit. 

Want more insight into appropriate nutrition for your horse?

MyCavalor.com is a fast, user-friendly online resource that will help you calculate the appropriate ration for your horse in no time. Prefer to contact us directly? Sure! You can reach us by mail at(info@cavalor.com) or via our consumer hotline +32(0)9 220 25 25 .
CarlyAnthony_Cookies-11

Filter

Products
New
Feed range
Focus
Concerns
Life-phase

Filter

I am searching for...

Type of store

Be part of the Cavalor Community!
Create your own profile.
First name*
Last name*
Email*
Password*
Minimum 8 characters
Confirm password*
Be part of the Cavalor Community!
Create your own profile.
First name*
Last name*
Email*
Password*
Minimum 8 characters
Confirm password*

👋 Maak deel uit van de Cavalor Community!

Que cherchez-vous ?

Hot topics

#winter
#immunity
#hooves
#feedasyouneed
#shampoo
#sugar
#laminitis
#spring
#FEI-partnership
#summer

Que cherchez-vous ?

Hot topics

#winter
#immunity
#hooves
#feedasyouneed
#shampoo
#sugar
#laminitis
#spring
#FEI-partnership
#summer

👋 Leuk dat je er bent!
Hier kun je inloggen op jouw Cavalor profiel

Maak deel uit van de Cavalor community! Creëer je eigen profiel.

What are you looking for?

Hot topics

#winter
#immunity
#hooves
#feedasyouneed
#shampoo
#sugar
#laminitis
#spring
#FEI-partnership
#summer

What are you looking for?

Hot topics

#winter
#immunity
#hooves
#feedasyouneed
#shampoo
#sugar
#laminitis
#spring
#FEI-partnership
#summer

You’ll now be among the first to receive the latest Cavalor news delivered to your mailbox.

Thank you for participating. We will soon send you an email.

I am searching for...

Article categorie

Hot Topics

Concerns

I am searching for...

Product category

New

Range

Focus

Concerns

Don't miss out on Cavalor news

Filter

I am searching for...

Type of store

Awesome, glad to welcome you to the Cavalor community!

👋 Nice to see you!
Log into your Cavalor profile here.

Don't miss out on Cavalor news

All about Cavalor!
Create your own profile.